Waltz With Bashir 2008
İsrail’li yönetmen Ari Folman’ın eseri olan şahane bir animasyon film. Film Ekimi’nde gösterilmişti ama onun dışımda Türkiye’de vizyona girdi mi bilmiyorum açıkçası.
1982 yılında Lübnan İsrail tarafından işgal edildi. Bu işgal sırasında 900 civarı Filistinli mültecinin can verdiği , yakın zamanın en kanlı katliamlarından birisi yaşandı, Sabra ve Şatilla. Filmin konusuna gelince;
Bu katliamlar sırasında İsrail Orudusu’nda askerlik yapan Ari Folman’ın aradan 20 yıl geçmesine rağmen savaşın etkilerini atlatamamıştır. Bunun yanında hafızasında o günlere dair hemen hemen hiçbir anı kalmamıştır. Bununla yüzleşemeye ve o dönemde birlikte olduğu asker arkadaşlarıyla konuşarak hafızasını tazelemeye karar verir. Tazelenen aslında Ari Folman’ın değil önce İsrail’in sonra insanlığın hafızası bana göre. Konuştuğu her farklı kişiyle olaylar biraz daha netleşir ve aslında orada olan coğu askerin bu sorumluluk altında az çok ezildiği de ortaya çıkar. Filmde kimseyi aklama veya karalama gayesi güdülmemiş. Doğuda ve batıda herkesin görmezden geldiği, yoksaydığı o günler tüm çıplaklığıyla bir İsrail’li yönetmen tarafından anlatılmış.
Eleştirilebilecek tek yönü,Sabra ve Şattila’daki katliamları İsrail Ordusu’nun değil Falanjist’lerin yaptığını ve onların suçunun sadece buna göz yummak olduğunu işlemesi. Gerçek şu ki Falanjistler İsrail’den bağımsız hareket etmiyorlardı. Bu katliamın organizatörü ve birinci dereceden sorumlusu Lübnan Kasabı olarak bilinen, resmen bir savaş suçlusu olan dönemin savunma bakanı Ariel Şaron’dur. Kendisinin daha sonra nerelere yükseldiği malum. Yani olayda Filistinliler’I katleden Falanjistler’e dur dememekten öte bir sorumluluğu var İsrail’in.
Tabi bu arada Sabra ve Şatilla’ya kadar İsrail’in her dönemde klasik olarak işlediği sivil cinayetlerine değinilmiş ve olaylarda Ariel Şaron’un art niyeti net bir şekilde ifade edilmiş.