1

CARTEL - Bomba Rap Şeklinde Geliyor

Posted by Trevanian on 06:21 in ,
Yıl 1995. Sabah erken kalkanın albüm yaptığı bir dönem. Birbirinin kopyası hatta aynı isimlerle çıkan pop albümlerinin, çoğunu bugün kimsenin hatırlamadığı şarkıcıların müzik gündemini işgal ettiği yılların tam ortası. TV lerde sürekli TOP 10 vb isimlerde şarkı sıralamalarının yapıldığı zamanlar.

Türkiye işte o dönemde tamemen yabancı olduğu bir müzikle tanıştı, RAP... Daha önce rap bizim gözümüzde Amerika'da ezilmekten gına gelen zencilerin tepkilerini dışa vurmak için hızlı, bol sözlü, bol küfürlü müzik tarzıydı...
mp3 ve paylaşım olayları da o zamanlar olmadığı için çok küçük bir kitlenin ilgilendiği bir tarz...

Bu müziği bizle Türkçe olarak tanıştıran Cartel'di. Almanya'da yaşayan Karakan , Cinai Şebeke gruplarının ve
Erci-e'nin bir araya gelerek ortaya çıkardıkları grup, isimde olaya cuk oturmuş "Cartel".Farklı bir ritim, farklı bir tarz sahibi olan ve popcuların ucuz aşk şarkılarıyla dolu müzik piyasasında farklı konulara değinen bir grup. Türkiye bu gurbetçi gençleri çok sevdi ve beklenenden çok daha yüksek bir ilgi gördüler. Albüm yüzbinlerce sattı, aylarca şarkıları TV lerde, Radyolarda çalındı. Sıfırdan bir rap kitlesi oluştu. Dinleyip etkilenen gençler Türkiye'de de raple uğraşmaya başladı.

Bu kadar başarılılarken "Kankardeşler hiçbir zaman ayrılmaz" derlerken ve ilk albümden sonra dağıldılar.Cartel'dekiler daha sonra tek başlarına Albümler yapsalarda Cartel'in yaptığı etkiye yaklaşamadılar bile. Neticede hoş bir grup bir albümle yapılabilecek en fazla ektiyi yapıp çekildi piyasadan... Ama o dönemi yaşayan herkes " Cartel bir numara en büyük, cehennemden çıkan çılgın Türk" diye başlayıp yarısına kadar ezbere gelir heralde..



|

1 Comments


dün gibi hatırlıyorum, ama çok uzun zaman olmuş. cartel'i ben de çok severdim. geçmişi hatırlattığın için teşekkürler.

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır