4

Turetskiy Gambit 2005 ( Türk Gambiti)

Posted by Trevanian on 14:44 in , , ,


Zamanında izleyip beğendiğim ama ülkemizde vizyona girmemiş ve pek bilinmeyen bir filmi tanıtmak istedim. Türk Gambiti 2005 yapımı bir Rus filmi. Boris Akunin'in romanından sinemaya uyarlanmış.

Filmin gizemli de bir yanı olduğu için anlatıp tadını kaçırmak istemiyorum.Tarihe az çok meraklı olanların özellikle ilgilenmesi lazım bence. İşlenen konu "meşhur 93 Harbi ve Gazi Osman Paşa'nın adına marşlar yazılan Plevne savunması sırasında dönen casusluk olayları" diye geniş bir çerçeve çizerek konusunu kapatıyorum.

En takdir ettiğim kısmı, neticede Rusya'nın taraf olduğu bir savaş ile ilgili çekilen filmde hiçbir Osmanlı unsurunun açıktan veya inceden inceden karalanmaya çalışılmaması. Hani Türkiye'den birileri çekse bizi büyük ihtimalle bu kadar düzgün anlatamazdı .

Sonuçta Rusların gözünden Plevne'yi, Gazi Osman Paşa'yı görmek, bir Rus filminde mehter marşı, ezan sesi duymak, Goran Bregoviç'in Ederlezi'sine tekrar rastlamak benim çok hoşuma gitti. Ayrıca birçok filmde Türkçe konuşan karakterler gördük ve çoğunun ne dediğini bile anlamadık. Bu filmde konuşanların Türkçe'si hiç fena değil.

NOT: filmin has adamı Enver Paşa'yı bizim ittihatçı Enver Paşa ile karıştıranlar var sadece isim benzerliği bunu da belirtelim....

İşte bu da fragmanı;




|

4 Comments


sağol dostum güzel paylaşım emeğine sağlık + rep :)


Güzel, hareketli, çekimleri de hoşuma giden bir film.. Ayrıca filmdeki kız da bütün erkeklerin yavşadığı kadar güzel..
İTİRAZ ETTİĞİM birkaç nokta var:
Açıklama da "..Osmanlının karalanmadığı.." deniyor,ancak film içinde bütün lanet Nemrut adamların, deliler gibi nara atan suratsızların bütün hepsi Osmanlı askeri. Birde Osmanlı ordusu elçilerinin bir tuzak amacıyla gelip kılıçtan geçirmeye çalışmasının yani böyle bir üç kâğıtçılığı ben ecdadıma yakıştıramıyorum. Savaş oyunları başka bir şeydir, hainlik kalleşlik başka şeydir. Bu kadar küçülemez Osmanlı ordusu mensupları. O nedenle filmin bazı yerlerine isyan etmemek mümkün değil. (Ugur)


Sevgili Ugur "karalanmadığı" derken anlatmak istediğim Osmanlı'ya özel ince veya aleni bir karşı duruş olmadığı kanaatinde olmam. Osmanlı'ya dair saydığın gibi olumsuz sayılabilecek durumlar var. Ama bakarsan aynı durumlar başkaları için de var. O Romen prens karakteri ve aptal sümsük Rus askerleri gibi...

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır