2

Tarih Tekerrür Etmez, Tekerrür Eden Hatalardır

Posted by Trevanian on 21:12

1946 da genel seçime hile hurda karıştı;

1960 da Adalet Partisi indirildi;

1972 de Milli Selamat Partisi kapatıldı;

1971 İşçi Partisi kapatıldı;

1980 de Demokrasi komple rafa kaldırıldı;

Yasakla , zorbalıkla, kapatmakla hallolsaydı Adalet Partisi daha kurulduğu yıl çökerdi. Hadi ondan bir şekilde kurtuldu diyelim 27 Mayıs’ta Menderes'in akımı sona erer CHP asırlar boyu ülkede hüküm sürerdi. Erbakan’ın Milli Görüş hareketi MSP kapatıldığında biterdi. TİP'in kapatılmasıyla Kürt sorunu diye bir sorunun olmadığı kesinleşir olay tatlıya bağlanırdı. Evren Paşa’yla tüm dertlerimize deva bulunur Özal’ın ANAP’ı seçimlerde figüranlıktan öte gitmezdi. Bu işler sizin sandığınız gibi olsaydı 28 Şubat bin yıl sürerdi.

Ama öyle olmadı. 1946 seçimlerinde uygulanan açık oy gizli sayım gibi niyeti gayet belli bir yöntem ve nehirlerden toplanan oy pusulaları Adalet Partisi’ni takip eden ilk seçimde iktidara getirdi. 27 Mayıs’ta Menderes’in Zorlu’nun Polatkan’ın katledilmesi neyi değiştirdi? Bu cinayetlere tepki uzun yıllar süren Demokrat Parti iktidarıyla geli. Menderes öldürüldü ama siyasi duruşu hayatta kaldı. Milli Selamet 1972 de kapatıldı ama 24 yıl sonra 1996 da Milli Görüş'ün Refah Partisi birinci parti olarak iktidardaydı. 12 Eyül’de demokrasi rafa kalktı çok değil 3 sene sonra Evren’in oyunuzu verin dediği Turgut Sunalp’in Milliyetçi Demokrasi Partisi Turgut Özal’ın ANAP’ından ağır bir tokat yedi. 28 Şubat’ta her türlü keyfi ve faşist uygulama yapıldı, bin yıl sürecek hayaliyle kurulan düzeni yıkmaya Tayyip Erdoğan’ın bile gücü yetti. 1971 deki kongersinde ki Kürt sorunu vurgusundan ötürü Türkiye İşçi Partisi kapatıldı, Kürt sorunu kapanmadı aksine 13 sene sonra başımıza bela olacak terör başladı.




Deniz Gezmiş ve arkadaşları daracına yollandı, Erdal Eren gençliğine doyamadı, Necip Fazıl, Cemil Meriç, Nazım Hikmet, Sebahattin Ali zindanlarda çürütüldü. Neye kime faydası dokundu? Kaba kuvvetle, sindirmeyle, parçalamayla, asimilasyonla, darağaçlarıyla, parti kapatmalarla, çığlıklara kulak tıkamakla, tepkileri duymazdan gelmekle halledimiş tek bir sorun bulmak samanlıkta iğne bulmaktan zorken, hesap bu kadar ortadayken yanlışta diretmenin mantığı var mı?

Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!
Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?
“Tarih”i tekerrür diye ta’rif ediyorlar;
Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?

MEHMET AKİF ERSOY


|

2 Comments


inatla anlamıyoruz..görmüyoruz bu hatayı..devam ettiriyoruz..saçmalık..


hatta bir adım öteye götürürsek ahmaklık

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır