0

Sonbahar

Posted by Trevanian on 19:51 in ,


Geçtiğimiz hafta Ahmet Uluçay'ı kaybettik. Sinemayı rant kapısı, sektör olarak görmeyen üç beş yönetmenden birisiydi. İyilerin çok uzun yaşamadığı günümüz dünyasında hala hayattayken Alper Özcan ve filmi Sonbahar hakkında iki çift laf edeyim istedim.

Cepleri doldurmak için değil aksine cepten yiyerek, binbir emekle, ortaya saygı duyulacak bir eser koymak adına çekilen, bir meramı, bir hikayesi olan filmler "festival filmi" adı altında sadece elinde şarap kadehi eksik olmayan fraglı papyonlu adamlara çekilmiş gibi bir muamele görüyor. Ödül aldıysa sıkıcıdır, ödüllü film entele hitap eder tarzı ucuz yaftalarla yaftalayarak bunları izlememekle övünen bir kesim bile var. Bunu yapan sadece izleyici değil, örneğin Yılmaz Erdoğan denen insan çıkıp ödülü seyircisiz filmlere veriyorlar gibi laflarla kendi beceriksizliğine kılıf uyduruyor. Altına "la la la laaaaaaaaaaaaa la la la la la" diye müzikler döşenmiş 90-100 dakika boyunca sapık bir oğlanın uçana kaçana atladığı filmler dışında da izlenmeye değer filmler de var. Bu filmler tuzu kuru kesim elinde şarap kadehiyle entel yorumlar yapsın diye çekilmiyor. İçinde yaşadığımız dünyanın/ülkenin/çoğrafyanın/çağın dramlarını, sevinçlerini, dayanışmalarını, kaybedenlerini, tutunamayanlarını, tanımadığımız ıskaladığımız farklı hayatları bizlere anlatıyor. İşte Alper Özcan'ın Sonbahar'ı da öyle bir film.

90 ların sonunda cezaevine giren öğrenci Yusuf eylemlerle açlık grevleriyle geçen bir 10 yılın ardından içerdeki iyi muamele sonucu kanser olmuş ve nasıl olsa ölecek diye tahliye edilmiştir. Son günlerini doğduğu topraklarda geçirmek isteyen Yusuf Artvin Hopa'daki köyünde tek başına yaşayan yaşlı annesinin yanına döner. Filmde başrollerden birini Hopa oynuyor zaten. Ne güzel memlekettir orası ya rabbim. Dağı, taşı, denizi, kışı, sonbaharı ayrı güzel göründü gözüme. Bir vakit kesinlikle gidip görmek lazım.

Alper Özcan "Bu film benim vicdan borcumdu" diyor Sonbahar için. Yusuf aslında yaşayan bir karakterdir. Film "Hayata Dönüş Operasyonu" adı altında hayatları söndürülen kiminin oğlu, kiminin kardeşi, kiminin eski arkadaşı, kiminin sevgilisi olan onlarca Yusuf'tan birisinin hikayesi ve tarihe düşülmüş bir nottur bir bakıma.

Sonbahar çok fazla ödül aldı. Şimdi onları buraya sıralamak yersiz olur. Filmin resmi sitesi şudur. Fotoğrafları da oradan aldım zaten.


|

0 Comments

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır