2

2012 yi Beklerken

Posted by Trevanian on 20:20

Şubatta iki satır birşeyler karalamıştım 2012 söylentileri hakkında. Sağolsun meşhur felaket tellalı Roland Emmerich abimiz bunu da ıskalamadı filmi patlattı hemen. Netice de filmle birlikte ortalığı bir telaş almış. Herkesin gündemine bir şekilde girdi 2012. Zaten Maya, İnka, Nostradamus, Atlantis vs aromalı bir felaket senaryosu attım mı ortaya, ilgi görmemesi mümkün değil.

Eskiden böyle dönemlerde hem Yahudiler'de hem Hristiyanlar'da mesih gelecek beklentisi oluşur bazı girişimci vatandaşlar da bu beklentiyi karşılamaya çalışırmış. Modern dünyada beklentilerde çağa uygun oluyor tabi. 90ların sonlarında böyle bir olayı hatırlıyorum ben. Amerika'da dünyaya yakın geçecek bir kuyruklu yıldızın UFO olduğu ve Onları da alıp götüreceği inancıyla bir grup insan topluca intihar etmişti hatta bu olaydan ilham alan 3. sınıf Hollywood filmleri de çekilmişti. Bunun dışında bir de 1910 daki Halley Kuyruklu Yıldızı vakasını bilirim. Bu belki de yaygın senaryoların arasında en bilimsel olanıdır.

Halley kuyruklu yıldızının 75-76 yılda bir dünyaya yakın geçtğini insanlar yüzyıllar öncesinden beri biliyordu. Takvimler 1910 yaklaşırken bilim çevreleri hesap kitaba girişmiş ve dünyanın her yerinden bilim insanları Halley'in bu geçişinde Dünya'ya çarpma ihtimalinin yüksek olduğunu iddia etmişler. Akabinde dinazorlar gibi insan neslinin de yok alacağı senaryoları döşenmeye başlanmış. O dönem kitle iletişim çok yaygın olmamasına rağmen dünyanın her yerinde bir kuyruklu yıldız çarpması korkusu yayılmış. Düşünün dönemin Türk edebiyatçılarından Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın "Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç" diye bir romanı bile var. Romanda, kuyruklu yıldız çarpması söylentilerinden haberdar olan ve buna inanan alafranga özentisi bir genç cahil mahalle kadınlarına bu konuda korku salan toplantılar yapıyor ve bu esnada aşık maşık oluyor. Türk edebiyatına bile girmiş yani. Neyse büyük gün yaklaştıkça ortalık toz duman oluyor. Dünyanın farklı ülkelerinden insanlar intihar etmeye başlıyorlar. Neticede Halley izleyenlere görsel bir şölen sunarak kimseye zarar vermeden efendi efendi çekip gidiyor. İşte kafasına elma düştüğü günden sonra bilim dünyasının peygamberi gibi olan İsaac Newton ilk defa sorgulanmaya başlıyor. O'nun klasik mekanik kanunlarıyla yapılan hesapların hepsinin fos çıkması bir kesim bilim adamına " acaba?" dedirtiyor. Aslında Einstein'a giden modern fizik süreçin fitilini ateşleyen Halley'dir yani.

Daha bunun gibi onlarca bunun gibi dönemler ve garip hikayeleri var. 2012 yaklaştıkça neler göreceğiz bakalım. Temennimiz harakiricilerin sayısının artmaması tabi.




|

2 Comments


Halley hikayesi müthişmiş, bilmiyordum ben.

Sanırım 2012'ye yaklaşırken de kendini öldürenler çıkar. İnanırım ben buna!


du bakalım neler görücez daha çok var.

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır