2

Dumansız Hava Sahası

Posted by Trevanian on 01:01

dumansizhava Çok önceden bugün yürürlüğe gireceği bildirilmişti yasanın. İşletmelere kendilerine bunu hazırlamaları için zaman tanıdılar. Bugünden gerü kapalı alanlarda, yarı açık alanlarda,spor, kültür,eğlence ıvır zıvır yapılan açık alanlarda sigara içmek kesinlikle yasak. Kişiye cezası 69 ytl. Uyarılmasına rağmen kuralı uygulamayan işletmeye cezası 500 ile 5bin ytl arası değişiyormuş.

Hayal meyalde olsa şehirler arası otobüslerde sigara içilebildiği dönemi hatırlıyorum. O ortamda içen içmeyen herkes rahatsız oluyormuştur herhalde. O dönemden bugünlere çok aşama kaydedildi. Zaten kamu binaları, vapurlar gibi birçok yerde sigara yasağı vardı. Takip eden ve ceza kesen olmasa da insanlar genelde uyuyordu bu yasağa benim gördüğüm. Şimdi Kafeler, kafeteryalar, lokantalar,duraklar, kahvehaneler vs birçok yer de buna dahil edildi.  Ne yalan söyliyeyim sigara kullanmayan ve duman altı ortamlardan cidden rahatsız olan birisi olarak benim gayet işime geldi ve hoşuma gitti bu uygulama.

Olayın bir de öbür yüzü var yalnız. Memlekette ciddi sayıda içici var. Bu adamlar sigarayı ne bırakır ne de azaltır bu yasakla. Yemeği beslenmek için değil sırf üstüne sigara tellendirebilmek için yiyen arkadaşım var benim. Şimdi bu insanlar sadece evlerinde  mi sigara içebilecek ?  Yok mekanlarda sigara içenlere ayrı bölüm izni varsa çoğu içmeyenler için maymun kafesi bir bölüm ayırır geçer gibime geliyor. 

kh Yasağa hazırlık yapan kahve milleti insanları

Mesela kahvehaneler ne olacak?Bu yasak  oralarda ne kadar  etkili olacak çok merak ediyorum. Evde hanımı çocukları zehirlemeyeyim hem de okeyimi batağımı çevireyim diye kahveye gidiyor adam. Kahvehanenin varlık amacı orada sigara içilmesi zaten. Sonra son yıllarda iyice popüler olan ve mantar gibi yurdun dörtbir yanında türeyen nargile kafeler var. Yasak tütün mamülü yasağı olduğundan nargilede bundan nasibini alıyor. Bu işletmeler ne yapacak? Hadi yazın bahçede mahçede içtin kışın mekanı mı kapatacak? Uygulamada orta bir yol bulunamazsa çoğu zamanla kapanır gider bunların.

Ayrıca yasa iyi güzel de ne kadar uygulanacak onu da zamanla göreceğiz. Zaten birçok konuda harika yasalarımız var ama uygulaması olmadığından bir halta yaramıyor. Korsan dvd kitap da yasak memlekette imar izni olmadan bina yapmak da yasak. Gecekonduyu bırak  Dolmabahçe’ye gökdelen dikmiş adam yıkabilen var mı?

pic.php

Çevreci,gezgin, Guinness Temsilcisi ilginç ve sempatik insan

Mevzu sigarayla mücadeleyse Prof. Dr. Orhan Kural’ı da anmadan olmaz. Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı ve Yeşilay Derneği Danışmanı. Sigara içenlere verdiği tepki ötürü iki defa sağlam dayak yedi.  Kadir İnanır ve Teoman’ı sigara yüzünden mahkemeye verdi ki bu adam başını kaşıyacak kadar boş vakti olmayan günde 4 saat uyuyan birisi. Yeni uygulamaya en çok sevinen ve en çok takipcisi olacak olan O’dur bence. Geçenlerde yere de izmarit atmasınlar içinde bilmemkaç çeşit zehir var bizim sokağımızı toprağımızı zehirlemesinler diyordu. Bakalım ondan sonuç alabilecek mi? …


|

2 Comments


Her şey iyi güzel de bu yasanın gereksiz bulduğum tek yönü "nargile kafelerde tütün yasağı"dır. Markette içilmez çünkü orada asıl amaç alışveriştir, diğerlerinin rahatsız etmemek gerekir. Sinemada içilmez çünkü oradaki amaç film izlemektir diğerleri rahatsız olabilir. Diyelim ki kahvehanelerde de içilmez oradaki amaç da çay içmek, sohbet etmektir, sigara şart değil; sigara içmeyenler de kahvehanelerde çay içebilir. Peki nargile kafeler? Nargile içmeyen birinin nargile kafede ne işi var? Nargile kafeye gidip de ben dumandan rahatsız oldum diyen biri çıkar mı? Sadece bu iş için var olan bir yerde yasak olması işi mantığına aykırı... Bu konu iyi düşünülmemiş bence...


Aslında yasayla amaçlanan sigara içmeyenleri korumak kadar tütün mamülü tüketimini zamana yayarak azaltmak. Bir bakıma bu nargile mekanlarını da kapanmaya ya da tarz değiştirmeye zorluyorlar.

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır