0

Memleketimin Boykot Sevdası

Posted by Trevanian on 15:49 in , , ,

Garip bir boykot kültürü var bizde. Genel olarak çoşkulu çabuk gaza gelen bir yapımız var ve bazen ,hatta genelde, bu çoşku boş işlere kanalize ediliyor. Son 10 senedir boykot etmediğimiz memleket kalmadı.

Terörist başı Apo İtalya’da diye İtalyan mallarnı boykot kampanyası başladı ve fiat arabasını yakan hatırlıyorum ben bu süreçte.Fransa 1915 olaylarına “Sokırım”  dedi hemen Fransa’yı boykot ettik.

boykotys8

Danimarka’da karikatürler yayınlandı Danimarka ürünlerini,ABD Irak’ı işgal etti, ABD mallarını , İsrail Gazze’yi işgal etti İsrail mallarını ve Yahudi sermayeli şirketleri boykot ettik.

boykot2vw72004515614699648093_rs 

Son bir haftadır Çin’in Doğu Türkistan daki katliam haberlerini takip ediyoruz üzülerek. Şimdi’de benzer kampanyalar Çin malları için var. İnternet siteleri kurulmuş vesaire.

boykot

Keşke yapılan baskılarla İtalya Apo’ya desteğini çekdi, Fransa soykırım yoktur demeyi suç olmaktan çıkardı, İsrail uzlaşmacı bir tavır sergilemeye başladı, Çin katliamları durdurdu diyebilseydik. Ama sonuçlar ortada. Yapılan en uzun boykotun ömrü 2-3 hafta sürmüştür, sonra hemen hemen herkes normal tüketim alışkanlıklarına geri döner. Bugün hala Ermeni tasarısından ötürü Fransız malı kullanmayan kaç kişi var? İsrail’in zulmü hala dinmedi, Coca Cola yı boykot eden kaç kişi kaldı?  P&G Türkiye’de ne kadar zarar etti ne kadar pazar kaybetti? Bu anlık yükselen boykot furyasıyla yapılan yanlışlara karşı sorumluluğunu yerine getirmiş sanıyor insanlar ve öfkeleri tepkileri törpüleniyor, gazları alınıyor bir bakıma. Pop kültürü açıkça hayatın her alanına sirayet etmiş durumda.

Şimdi dünyada bunlar olurken hiç mi tepki göstermeyelim diyeceksiniz belki. Ben Boykotların varlığına karşı değilim. Boykotlara olan yaklaşıma ve mantık dışı beklentilere karşıyım. Garip ve boş bir kibir var bizim boykot kampanyalarında. Ürün almayarak karşısındakine haddinin bildirileceği gibi bir hava var. Filistinliler , Doğu Türkistanlılar , Iraklılar için yapılan bir kahramanlık bir fedakarlık edası var. O boykotu sırf kendin için, kendine olan saygını korumak için yapıyorsan bir anlamı vardır. Coca Cola içmeyerek o suça  ortak olmaktan kendini kurtardığına inanıyorsan bir anlamı vardır. Yani yaptığın herşey sırf kendin içindir. Yoksa yaptığın boykotun ne o şirketlere ciddi bir zararı olur ne de o zor durumdaki insanlara bir faydası olur.

Neticede ne birbirimizi ne de kendimizi kandıralım. Sorumluluk duygularımızdan böyle ucuz numaralarla sıyrılmaktansa enerjimizi  ve vaktimizi daha iyi işlere kanalize etmek lazım.


|

0 Comments

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır