2

23 Nisan

Posted by Trevanian on 22:27 in

Her 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, günün anlam ve öneminin nasıl özünden sapıp tüketim kültürüne meze yapıldığından dert yanarlar.

İki gün önce bir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı. Atatürk'ün "Tüm Dünya Çocuklarına" armağan ettiği ulusal egemenlik kısmının fazlalık olarak durduğu bir bayram. En son söylenecek lafı ilk söylemek gerekirse, Atatürk meclisin açıldığı günü niye dünya çocuklarına bayram olarak armağan etsin? Size de çok şaçma gelmiyor mu ? 29 Ekim'i de Zimbabweli dullara armağan etmiş deseler onu da hiç garipsemeden tüm millet olarak coşkuyla kutlarız herhalde.

Cumhuriyet'in ilk yıllarında şehit ve gazi çocuklarının bakımlarını üstlenmek için kurulan bugünkü adıyla Çocuk Esirgeme Kurumu'nun o çocuklar için 23 Nisan'ı takip eden hafta Çocuk Haftası olarak kutlanırmış.

Bugün baktığımızda yoksul, kimsesiz, şehit veya gazi yakını çocuklara dair hiçbir şey içermeyen bir 23 Nisan. Anca askerlik yoklaması gelmiş adamları bir günlüğüne çocuk diye koltuklara oturtuyorlar işte. Çoğu çocuk için işkenceye dönen resmi geçitler, güneşin altında saatlerce ayakta bekletilen çocuklar vs... Zaten milli bayramlarımız bu garip uygulamalar yüzünden
halk tarafından yeterince çoşkulu geçmiyor ya o da ayrı konu tabi...

|

2 Comments


Dediğin gibi sözde çocuk bayramı. Bayramlarının nasıl geçtiğini bir de o kutlamalardaki çocuklara sormak lazım, bulunduğu iklime göre başlarına güneş geçen ya da soğuktan donan çocuklara.


doğru diyosun. Kutlama bu kadar mekanik birşey olmamalı, olursa kutlamadan çok çileye dönüşüyor...

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır