11

Biz Yapsak

Posted by Trevanian on 06:33



Fotoğraflar İsail'in kahve zinciri İlan's tan. Tersini düşünebiliyor musunuz? Türkiye'de hizmet sektöründe herhangi bir yerli firma sistematik olarak İsrail bayraklarının üzerine çarpı atıp camlarına yapıştırsa ne olur ? O'na sesi en gür çıkacak olanlar bunlara sesi en cılız çıkanlar mı olur acaba? Kimin ne mal olduğunu anlamak için ne zaman konuştuğundan çok ne zaman sustuğuna bakmak lazımdır vesselam.

|

11 Comments


faşizimin en çekici yanı da böyle kolay bir şey olması herhalde...eminim o ilanları asanlara sorsan "olur mu benim de türk komşum var hem ibrahim tatlıses dinliyorum ben" felan der. ama kişi bir anda bir hareketle faşist oluyor maalesef...


Bence sadece bir yanlış anlatılma olmuş. Türk kahvesi satmadıklarını anlatmaya çalışmışlar ama yanlış anlatmışlar. Demekki çok soran isteyen oluyomuş ki böyle bi yönteme başvurmuşlar ama keşke kahve fincanıyla falan anlatılsaymış yanlış anlaşılmalara mahal vermemiş olurlarmış.


@ roland

bizde de "köpekler ve x ler giremez!" fenomeni var mesela. Organize ve kurumsal olmasa da böyle ırkçı tepkilere rastlıyoruz. x ler bazen yahudiler bazen ermeniler ege kızışırsa yunanlar vs oluyor. Yazana sorsan aynen senin dediğini der ve peşine onlar da bize bilmem ne yaptı diye kendini haklı görür. Türk'ün biri Hrant Dink'i öldürdü mesela şimdi bize karşı aynı şeyi Ermeniler yapınca makul mü göreceğiz? Bir olaydan yola çıkarak tüm bir millete karşı düşmanlık körüklemek başta masum gibi görünsede nasıl neticeler verebildiğini tarih bize öğretti.

@ TezgelegemeN
Aynı fikirdeyim :) kedidir kedi...


Şu sıralar bişiler yazmak için hiç vaktim yok o yüzden bunu da alel acele yazdım. Olayı kısaca açıklayayım;

İsrail'le son bir yıldır ilişkiler gergin malum. Son aylarda ipler iyice gerildi ve İlan kahve zinciri Türk kahvesi'ni (İstanbul kahvesi de diyorlar) menülerden çıkardı. Üstüne bir de bunu ifşa etmek için camlarına şu gördüğünüz şeyleri yapıştırdı.

Olay ekonomik bir hasar verme, boykot falan değil direk Türk kültürüne tepki alıp zaten İsrail de yüksek olan faşist duygulardan maddi kazanç sağlamak.


çok kötü cidden ben israile hep daha sempatik bakmaya çalışırdım ama artık benim gözümden de düştüler.sende bu evlat acısı bende de bu kuyruk acısı varken artık dost olamayız yılan kardeş


@ Adsız

İsrail devletinin politikalarına ve işlediği savaş suçlarına kızabiliriz ki bence kızmalıyız da. Fakat şu olayda İsrail'e kızılacak bişey yok çünkü İsrail denen şey yek pare değil aynı diğer tüm ülkeler gibi. İsrail'de de işlenen suçlara tepki gösteren, Araplarla birarada yaşamak isteyen kesimler var, İsrail içinde de savaşın bitmesini kanın durmasını isteyenler var, vicdani redciler var varoğlu var...

Burada da şu abukluğu yapan İsrail değil İsrail'de bir kahve zinciri o kadar. O da bana kalırsa manevi motivasyonlarla değil yükselen Türkiye karşıtı ırkçı dalgada sörf yapmak dolarları kapmak için.

Benim şu olaydaki tepkim ırkçılık yapan kuruma ve israil ordusuna yardım eden kurumları boykot etmek gibi son derece normal ve medeni bir tavra ırkçılık antisemitizm diye ortalığı karıştıranların böyle durumlarda kendilerini sessize almalarına.

Ha İlan'ın yaptığı ırkçılık mıdır? Kesinlikle evet. Bunu boykotla karşılaştıranlara ancak gülerim. Bunun muadili olsa olsa "köpekler ve Yahudiler giremez" yazan lavuklardır. Birisi böyle yazdı diye Yahudilerin Türkiye'ye ve Türklere topluca tavır almaları ne kadar yersizse bizimki de o kadar yersizdir yani.


kusura bakma cevabını ancak görebildim.

"kişi bir anda bir hareketle faşist oluyor maalesef..." derken olayın sıradanlığını değil tam tersine faşizmin tüm dünya halkları için ne kadar "yaygın bir düşman" olduğunu kendimce belirtmeye çalışmıştım.

en büyük faşizm karşıtları bile kendi inançlarını ya da isteklerini savunmak veya dile getirmek için faşistçe söylemler içine girebiliyor. bunu engellemek için ne yapmalı hiç bilmiyorum.


Müslüman görünen ancak, kendi memleketinin insanlarından ziyade Yahudi insanlarına ve hükümetine hizmet eden bir hükümetin ülkeyi düşürdüğü durumdur bu. Ekranlarda ne kadar fasondan tartışmalar döndürülse bile açık olan bir şey var ki; o da İsrail'in tasmasının ucundaki kuçu kuçuyuz. Ve bu yaptıkları o kuçu-kuçuluğu tamamlamak, resmileştirmek ve gözünüze gözünüze sokmak anlamındadır. Bakın, İsrail'le ilişkiler göstermelik olarak gergin gibi dursa bile devamlı silah anlaşması, ticaret anlaşması , ot-bok anlaşması almış başını gidiyor.

Biz yapsak, diye bir şey yok. Biz yapamayız. Bizde sadece göstermelik "van minütz"çü popo var, onlarda göstere göstere bir ulusun topraklarına giren GÖT var.


@ roland

Benim cevap daha geç oldu... Seninle bu konuda aynı fikirdeyim. Terör şiddet ıvır zıvır karşıtlığı diyerek faşizmin kralı yapılıyor...

@ süpercem

Hükümete muhalefet edin inan çok isterim. Çünkü şu an mecliste bulunan partiler bile nitelikli bir muhalefet yapamıyor.

gel gelelim bu tarz değil. Yani Emin Çölaşan tipi muhalefet değil. Melih Gökçek 3. kez ankarayı aldıysa bunun vebali biraz da Emin Çölaşan ve benzeri muhalefet adamlarıdır.

Bu hükümet bizi israil'in kuçu kuçusu durumuna düşürdü dersen olmaz. Toplumda da karşılık bulmaz. Türkiye İsrail ilişkilerine İsrail'in kurulduğu günden beri bir bakmak lazım. Türkiye İsrail'i resmi olarak tanıyan ilk ülkelerden. Demirellerin Özalların bizi Amerika'nın kucağına oturtuğundan beri İsrail'le olan ilişkileri ticareti, askeri tatbikatları, silah alımlarını incelemek lazım.

Deir Yassin katliamında, İntifadalarda, 6 gün savaşlarında, Lübnan işgallerinde, Arapların sürgünlerinde, soykırımlarında Türkiye'nin takındığı tavırları incelemek lazım. 28 Şubat cuntasının İsrail'le yaptırdığı anlaşmaları incelemek lazım. Yeni tank almaktan daha pahalıya gelen ve zamanında teslim edilmeyen tank modernizasyonu ihalelerini kimin verdiğine bakmak lazım. İsrail pilotlarının Konya'da eğitim yapmasına izin veren anlaşmaları imzalayanları imzalatanları bilmek lazım. Ermeni tezlerine karşı bizi savunsunlar diye ABD deki yahudi lobilerine her yıl düzenli olarak akıtılan yüzlerce milyon dolarlara bakmak lazım.

Son tahlilde Türkiye- İsrail ilişkilerine üstünkörü bir göz gezdirip ondan sonra 2002 sonrasını tahlil etmek lazım. Yoksa Bu Hükümet bizi kuçu kuçu yaptı demek toplumda karşılık bulmaz. Çünkü zaten onlarca yıldır izlenen çizgi o kadar nettir ki.

2002 sonrası ilişkilere bakarsan son yıllardaki gerginliği görmemek için kör olmak lazım. Davos'tan da önceye gazze saldırılarına uzanıyor bu gerginlik. Biraz daha açarsak daha önce gayri resmi olarak dış politikaya yön veren Ahmet Davutoğlu'nun direksiyonun başına geçmesiyle Ortadoğu'ya karşı değişen politikaya dayanıyor. İsrail'le iptal edilen Anadolu Kartalı tatbikatı, Gazze'deki cinayetlere Venezüella ile birlikte tepki koyan tek devlet olmamız, Suriye ve İran'la düşman gibi değil komşu gibi ilişkiler kurmamız, zamınında teslim edilmeyen insansız uçaklar karşısında alınan tavır, herkesin bildiği ama herkesin yokmuş gibi davrandığı Gazze katliamına Davos'ta öyle yada böyle bir tepki konması, İnsansız hava taşıtlarının zamanında teslim edilmemesi karşısındaki hamleler, özür dilemem diyen Ayalon'a 24 saat içinde özür dilettirilmesi bana birşeyler ifade ediyor, umutlanmama sebep oluyor. Bunu ancak görmezden gelmek istersen görmezden gelirsin. Davos olayından sonra imzalanan tek bir askeri anlaşma, ticaret anlaşması hatırlamıyorum varsa bildirirsen sevinirim.

Peki bu mevzuda hiç mi muhalefet edilecek iş yapmadı 7 senede?

Manavgat suyu kaynağıyla beraber İsrail'e satılıyordu. Anlaşmadaki puştluğu son anda bir bürokrat ortaya çıkardı ve iptal oldu hatırladığım kadarıyla. O zaman muhalefet etmedi kimse ama.

Mayınlı arazilerin temizlenmesi takip ettiğimiz kadarıyla kitabına uydurulup sonu belli bir ihaleyle bir İsrail'li şirkete veriliyordu hemde Mossad'la ilişkili bir şirkete. O zaman yapılmalıydı muhalefet. En sağlıklı tepkiyi gene MHP verdi o dönem.

Bunun gibi durumlarda yapılsın muhalefet. Ancak o zaman insanlarda bir karşılık bulabilir. Öte türlü ancak Emin Çölaşan olursunuz. Sağlıklı yapılmayan muhalefet daha AKP nin değirmenine su taşır.

Piyasa ekonomisini savunan, liberalleşelim, özelleşelim, globalleşelim, açık toplum olalım, kapitalizme entegre olalım diye bas bas bağıran çağdaş batılı hödüklerin Tekel işçileri üzerinden mastürbasyon yapmasına dönmesin iş onu demek istiyorum.

Sistemin bağrından kopup başımıza gelen Kemal Dervişi partiye alan, sonra da onun yaptığı ekonomik programı takip eden AKP yi özelleştirme yapıyor diye eleştiren CHP ye dönmesin halimiz onu demek istiyorum.


"Biz yapsak" daki biz kim oluyor yav???


@ Adsız

"Türkiye'de hizmet sektöründe herhangi bir yerli firma sistematik olarak İsrail bayraklarının üzerine çarpı atıp camlarına yapıştırsa ne olur ?"

Yazıda da dediğim gibi bunu yapanın muadili bir türk firma. Mesela atıyorum Kahve Dünyası

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır