3

9. Bölge

Posted by Trevanian on 00:27 in ,

Filmlerde uzaylarıların dünyayı işgal etmesi pek yabancı olduğumuz bir durum değil. Nedense uzaylılar genelde ABD ye saldırır, onlarla pazarlık yapar, New York'u istila eder filan. Bu durum bir fantaziden mi ibaret yoksa böyle bir beklenti mi var tam emin değilim. Dahi adam Orson Welles'in daha 1930lu yıllarda radyoda "Marslılar bizi işgal etti demesi" üzerine ABD de yaşanan panik hep anlatılır. Aslında Welles radyoda 2005 yılında filmi çekilecek olan Dünyalar Savaşı romanından bir parça okumuştur. Belki de kendilerini mazlum hissetmek istedikleri ve bu dünyada onlara bu duyguyu yaşatan olmadığı için uzaylılarla bu açlıklarını gideriyorlar demişti Vedat Özdemirooğlu bir yerde laf arasında. Neticede ekranlarda gördüğümüz uzaylılar ya yukarda bahsettiğim gibi düşman, istilacı, şavaşcı ve kötü ya da Alf, E.T. gibi sevgi pıtırçığı, antimilitarist ve "selam dünyalı ben dostum" canlılarıydı.

9. Bölge farklı ve ilginç bir film. Bir kere ufo Güney Afrika'nın Johannesburg kentine iniyor. Ufak tefek birşey de değil ve tüm dünya bundan haberdar oluyor. Binbir zahmet içine giriliyor. İçerdeki uzaylılar bazı yönlerden bize ilkel görünen bazı yönden bizden üstün canlılar. Ama suç işliyorlar, evlatların sahipleniyorlar, korkağı, cesuru, asisi, uysalı, çıkarcısı kısaca her türlüsü var bunların da bizim gibi. hem farklılar hem de bizim gibiler. Bunlar bir bölgeye yerleştiriliyorlar geminin hemen orda : "9. Bölge". Zamanla sayıları da artıyor, insanlarla sürekli etkileşim içindeler, bunlarla ticaret yapılıyor vs... Gün geliyor uzaylıların yerini değiştirmek icab ediyor. Bu zorlu görevin başında da tek özelliği basiretsizliği olan Wikus Van De Merwe var. Buraya kadar anlattığım herşey zaten filmin başında bir çırpıda izleyiciye anlatılıyor. Ve akabinde olaylar gelişiyor diyelim.

Bilim kurguyla arası çok iyi olmayan birisi olarak diyebilirim ki bu yıl izlediğim en iyi filmlerden biriydi 9. Bölge . Devam filmi de çekilecektir muhtemelen.

|

3 Comments


Evet gerçekten bu senenin en iyileri arasında.


Bir de arkasinda gizli bir mesaj da barindiriyordu bence. Filmin isminin ve barindirdigi ogelerin tesaduf olmadigini dusunuyorum. Zamaninda Cape Town'daki Discrit 6'i uzaylilar ile ele alip bir mesaj vermisler sanki.


@Borders

Yorumunu okuyana kadar District 6 hakkında bir bilgim yoktu. Şöyle üstünkörü bir bakındım da evet bariz bir gönderme var. Teşekkür ettim bilgi için.

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır