0

3 Kilosu 5 Lira

Posted by Trevanian on 09:30


Mahalle pazarlarına domatesler gelirdi eskiden böyle yeşilli kırmızılı, yumuk yumuk. Şekilleri şemalleri bozuktu ama... Kimi yumruk gibi iri kimi erik kadar ufaktı. Bıçağı sürdünmüydü suyu akardı. Köylünün tertemiz alın teri vardı o domateslerde. Zamanla onların yerlerini tornadan çıkmış gibi aynı boyda, aynı renkte
olan, düzgün geometrili , kan kırmızı domatesler almaya başladı. Köy domatesleri gibi savruk değil resmen medeniydiler. Modern vatadaşlar olarak tabiki de bu yakışıklı, bakımlı, gösterişli ve uzun ömürlü domatesleri alacaktık. Bilim ilerlemişti ve ilkel yöntemlerle hayvan pisliğinin içinde yetiştirilen köy domatesi tüketecek halimiz yoktu herhalde bu devirde. Hemen hemen bütün mutfakları ele geçirdi hibrit tohumlardan peyda olan bu yeni domatesler. Köyün papucu dama atılmıştı, moda olan seraydı ve ilerlemiştik.

Şekli, şemali, rengi, ebadı bir tarafa bırakıp yediğimiz domatesin lezzetini tartmayı akıl etmek çok uzun sürdü. Yeniler güzel görünüyordu ve hemen çürümüyorlardı evet. Fakat tadı saman gibiydi bunların. Yediğinden birşey anlamıyordun, kokusu hiç yoktu zaten. Kabuğu eşek derisi gibiydi, kestinmi içi soğan cücüğü kadardı ve bir damla suyu ya akıyor ya akmıyordu. Artık dillere bir hormon lafı pelesenk olmuştu. Zaten hormonluydular ondan böyle kötüydüler. Nerde o eski tadından yenmeyen köy domatesleri denmeye başladı. Yeni trend doğal ürünlerdi. Herşeyin en iyisi en doğalıydı zaten.

Bu domates için de, kavun karpuz için de, salatalık için de böyle oldu. Hibritlerin lezzeti yoktu, tohumu olmuyordu. Şimdi genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) tartışılıyor. GDO dediğin ninja kaplumbağalar gibi mutantlar. Zararlı oldukları ispat edilmemişmiş. Sigaranın kanser yaptığını keşfetmek kaç senesini aldı insanoğlunun? Dünyada GDO lara kuşkuyla yaklaşan akademisyenlerin karşılaştıkları güçlükler ortada. Zararsız diyen ihya oluyor. Ellerinde zararlı olduğu ispatlanmamıştır mealindeki belgelerle zararsız diye propaganda yapıyorlar.

Kodomanların eline geçmeyen bir tohumlar vardı onların da DNA larıyla oynayıp patentlerini aldılar ve sahiplendiler. Gün gelecek kaç asırdır Anadolu'da ektiğimiz tohumlar Ali-Cengiz manevralarıyla birilerinin mülkiyetine geçecek. Kendi domatesinden tohum ayırmak suç , patent ihlali olacak.

Bu ürünlere gösterilen tepkiler de bugün yarın söner gider. En sert çıkanın bile mutfağına bir şekilde giriyorlar ve girmeye devam edecekler. GDO ları çatır çatır bize ektirecek ve yedirecekler. Afiyet olsun.


|

0 Comments

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır