0

Adaletin Gözü Kör Olsun

Posted by Trevanian on 16:37 in

themis

 

Efendim hukukla ilgilenen insanların sık sık kullandıkları bir söz vardır “Adaletin Gözü Kördür” diye. Bundan kasıtları alınan kararların karşıdaki kişilere göre değişiklik göstermemesi, herkese karşı aynı yaklaşımı sergilemesi.  Bazı hocaların sevdikleri veya uyuz oldukları öğrencilere karşı  duygularının tesirinde kalmamak için sınavları okurken isimleri kapatmaları gibi işte.

Olayın mitolojisi şöyleymiş : Yukarda resmini gördüğümüz heykeldeki Yunan  adalet tanrıçası Themis.  Elindeki terazi adaleti, kılıç adaletin verdiği cezanın caydırıcılığını, gözlerinin kapalı olması tarafsızlığını,  kadın ve bakire olması da bağımsızlığını simgeliyormuş. 

AKP’ye karşı özel bir sempatim veya antipatim yok işin doğrusu. Kendimce doğru bulduğum işlerine saygı duyar karşı olduğum işlerine  sallarım. Şimdi siyasi fanatizmin gözünü kör etmediği  sağduyu sahibi insanlar alınan 367 kararında, google dan hazırlanan kapatma davasında ve Abdullah Gülün yargılanmaya çalışılması hamlelerinde adaletin gözünün kör olup olmadığını  sorgular diye düşünüyorum. Misal bir önceki Cumhurbaşkanımız  çok saygın ve karakterli bir insan olduğunu düşündüğüm A. Necdet Sezer için aynı durumlar oluşsa aynı kararlar çıkmazdı gibime geliyor.

Uzun lafın kısası Tayyip, AKP ve Abdullah Gül adaletin gözlerinin açık olmasından mağdur olmuş gibi duruyorlar. Hele kendileri mağdur edildiklerine kesinlikle inanıyorlar. Anayasa Mahkemesi’nin bilmem kaçıncı kuruluş yıldönümü ve yeni binasının açılış töreni yapılmış. Katılanların arasında Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Köksal Toptan’da var.Binanın önündeki heykel ilginç. Bir elinde kılıç (fotoğrafda görünmüyor ama var) öbüründe terazi. Şekli şemali Themis’i andırıyor ama  gözler açık. Zaten  helkeltraşda Themis’i değil adaleti temsil eden Anadolulu bir genç kız tasarladığını iddia etmiş.   Gözlerin açıklığından mağdur olduğunu düşünen  Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül de bu açıkgöz Anadolu kızının karşısına geçmiş sırıtıyorlar.  Belki de olayın farkında değiller. Ama adını tam olarak koyamasam da bu fotoda bi gariplik var. Komik desen değil, dramatik desen değil…

gp_443268

|

0 Comments

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır