11

Faşizm Ölmedi İçimizde Yaşıyor

Posted by Trevanian on 18:36 in ,

 

104125

Faşizm bir ideoloji ve yönetim anlayışı olarak II. Dünya Savaşı'ndan sonra tarihe gömüldü. Hitler , Mussolini ve Franco lanetlendi. Bugün bu adamların fikirlerinin taklipcisi olan marjinal bir azınlık var sadece.

Aleni olan faşizm bitti bitmesine de faşist zihniyet ve onun Ötekine yaşama hakkı tanımayan, farklılıklara tahammülsüz, kendi gibi düşünmeyeni düşman belleyen hastalıklı düşünce sistematiği hala varlığını sürdürüyor.

Faşist sadece Hollywood filmlerindeki gibi koluna malta hacı dövmesi yaptırıp elinde levyeyle zencileri kovalayan ya da kendi ırkının üstün ırk olduğunu hareretle savunan insan değildir.

  • Her fırsatta Mevlana'yı  Yunus'u çıkarmış bir toplum olmakla övünen ama onların bir cümlesini bile içselleştirememiş olan, öldürülen sırf gayri müslim bir "Ermeni" olduğu için ses çıkarmayan hatta içten içe Samast'lara sempati duyan arkadaşım senin yaptığın faşizmdir.  Yunus'u anlasaydın böyle düşünmezdin....

'Yetmiş iki millete bir göz ile bakmayan
Halka müderris olsa hakikatte asidir'
 

 

  • 3a27f81633

 

  • Sırf Güneydoğulu veya şivesi farklı diye bir insana potansiyel terörist gözüyle bakan, öyle muamele yapan, esnafsa başka esnafdan alışveriş yapan  sonra da çıkıp Türk- Kürt kardeştir nutukları atanlar bu yaptığınız faşizmin ta kendisidir.

  • Sadece etnik kökene dayalı siyaset yapan ve Avrupa'da hiçbir ülkede faaliyet göstermesi mümkün olmayan, eşkiyalık yaparak oy toplayan  DTP belki de ülkedeki en faşist partidir. 

  • Dünyanın herhangi bir ülkesinde meydana gelebilecek hırsızlık/tecavüz/şiddet olaylarını fırsat bilip “biz Türkler hala göçebelikten barbarlıktan kurtulamadık.”  diye ortaya çıkarak Batı’dan Aferim bekleyen gazeteci/romancı tayfa faşizmin bayrağını sallandırmaktadır.

  • Stad çevresinde  üzerinde Öteki takımın forması var diye birini sıkıştırıp tartaklayan taraftar arkadaşlar bu yaptığınız faşizmin alasıdır.

  • Türk kültürüyle Türkiye Cumhuriyeti'yle  hiçbir şekilde muhattap olmamış Colin Kazım'ın, Mustafa İzzet'in Milli Takım'da oynamasından rahatsızlık duymayan ( ben de duymam buraya kadar bi terslik yok) ama 5 yıl Türkiye'de yaşamış dilimizi öğrenmiş, kültürümüzden nasibini almış Marco Aurelio'nun Mehmet olup Milli formayı giymesini hazmedemeyenler. Her ne kadar cümlerinize "ben ırkçı değilim ama.. " diye de başlasanız fikirleriniz faşisttir.

7300_6943_B_aurelio_001B

  • Kapalı kızlara saygılı davranıp mini etek , dar kot veya şort giyen kızlara hafif meşrep muamelesi yapan, laf atmakta beis görmeyenler  sizin yaptığınızın faşizmdir.

  • Türban/ Başörtüsü takan insanlarla oturup iki laf etmeden ve fikirlerini almadan  sen gericisin, art niyetlisin, çağdışısın diye onları damgalamaya kalkan medeni kardeşim bu faşizmdir.

  • Kıyafet serbestliği olan üniversitelere kendi inançlarının gereği olarak başlarını örten kızları almayan, onları Ötekileştiren , ikna odaları kurup psikolojik baskı yapan akademisyenler, mesleğine ihanet eden hukukçular, bu dayatmalara ses çıkarmayan,çanak tutan siyasiler bu yaptığınız faşizmin dikalasıdır.

oss-turban-yasagi

  • Başbakan Mersin'e geldiğinde daha önce Erdoğan'la atışan çiftçiyi hiçbir gerekçe göstermeden o gün arıza çıkarmasın diye gözaltına aldıran emniyet müdürü faşisttir.

  • Reis meyis gibi türlü ünvanlarla havaya girip el ele gezene, oruç tutmayana, sol/sosyalist faaliyetlerde bulunan gençlere  saldıran , döven veya sözlü/psikolojik baskı yapan arkadaşlar sizin yaptığınız da faşizmdir.

  • Üniversiteler'de, Yurtlar'ta, kantinde sizin ideolojinize ters bir konferans, söyleşi, etkinlik düzenleyen bildiri dağıtan "Ülkücü" gençi/gençleri  "Fasişt" yakaladım deyip  soplarla taşlarla komaya sokan Devrimci/Sosyalist arkadaşlar sizin yaptığınız da faşizmdir.

  • Solcu’yuz diye devleti kendine düşman edinip kaldırımdan söktüğü taşla polise saldıran, esnafın camını çerçevesini indiren arkadaşlar faşizmi uzaklarda aramayın, aynaya bakın.

Uzun lafın kısası insanlar içine doğdukları millet/dil/ırk/çoğrafya  dolayısıyla aşağılandıkları veya onore edildikleri; ideolojik/dini /sportif/sosyal TERCİHlerinden ötürü şiddete maruz kaldıkları; zevkleri /alışkanlıkları/hobileri yüzünden Ötekileştirildikleri sürece faşizm bitmez, sadece şekil değiştirir….


|

11 Comments


Her zaman olmasa da milli konular mevzu bahis olduğunda faşizm gereklidir.


"Milli Konular" da faşizm GEREKlidir.. Romanese bu kafa bize yabancı değil. Güneydoğu'da terör ZANLIsı belki zanlı bile olmayan insanları asit kuyularında eritenler de öyle diyordu.

Bak arkadaşım, Almanya'da dazlaklar "Milli Konular" yüzünden Türkler'in evlerini yakıyor, Bulgaristan'ın "Milli Menfaatleri" yüzünden oradaki Türkler'in başına gelmedik kalmadı. İsrail'in "Milli" çıkarları için Araplar'ın, Çin'in "Milli" mevzuları için Uygur Türkleri'nin soyu kırılıyor. Senin düşünme biçimin bunların hepsini GEREKLİ görüyor, benim bunu kabul etmem mümkün değil...

Bak o resmini kullandığın Fatih; "milli menfaatler" için Ayasofya'yı Cami yaparken Hz. İsa ve Meryem figürlerini yok ettirebilirdi, yapmamış. Sadece üstünü boyayla kapattırmış sanırsam o da sırf orada namaz kılınabilsin diye .

Hakkın, hukukun vicdanın olduğu yerde faşizm açık veya örtülü şekilde kabul edilemez. Zaten hiçkimse faşizmi kendine evla görmez hep ötekine uygular.


Çok farklı yerlere çektin konuyu şimdi Fatih ile faşizmi
nasıl bağdaştırabilirsin?Ya da benim tek cümlemden zanlıları, asit çukurlarını nasıl çıkardın?

Yazdığın yazı üzerinden gidelim.

Milli takımda yabancı birisinin oynaması sence doğru mu? Türk milli takımı diyoruz, oysa o adam Türk değil. Neden kendi ülkesinde oynamıyor acaba? Çöplük mü bu ülke?

Reislerle ilgili paragraf keza. Durduk yerde olay çıkmaz, ortamı kızıştıran anti-faşistler(!) olmasa sorun yok. İnsanın doğasında kavga vardır, bunu faşizmle bağdaştırmak yersiz.

Bu ülkede yaşıyorsak, ve burasının milli sınırları varsa, faşizm kendiliğinden doğmar engelleyemeyiz. Çağlar öncesinde de vardı, şimdi de var, gelecekte de olacaktır.


"Fatih'le faşizmi nasıl bağdaştırabilirsin??" kusura bakma ama senin algında bir problem var, bi daha okursan anlarsın ki Fatih'le bağdaştırılan faşizm değil hümanizm'dir.

Türklüğün tarifini yap sen bana, ben sana o zaman cevap vereyim Türk nedir??? Sadece genetik bir bağdan bahsediyorsan Fatih dahil padişah annelerine bak. Hatta daha eski türk toplumlarına da bakabilirsin kağan anneleri sıkca yabancıdır. Bir kişinin aidiyetini biyolojik genleri değil kültürel genleri belirler. Osmanlı döneminde de devşirmeler Osmanlı örf ve adetlerini besimseyip Osmanlı kimliği kazanmış memleketi de çöplüğe falan çevirmemiştir. Bu bağlamda bu ülkede yaşamış dilini öğrenmiş, kendisini Türk hisseden , Anayasal olarak vatandaşlık kazanmış Aurelio; Kazım'dan, Muzzy İzzet'ten hatta Mesut Özil'den ve Mehmet Scholl'den daha Türk'tür.


Reislerile ilgili olarak "durduk yerde olay çıkmaz" mış. Sen kaç yerde bulundun bugüne kadar da bu kadar kesin konuşabiliyorsun ? İU sini Yldız'ı İtu'yü, Gazi Ü.sini, Marmara'yı gezdin mi? Orada neler oluyor haberin var mı? Bak ben universitenin ilk yıllarında dil ve tarih üzerine etkinliklerde bulundum. Senin o Reis'lerinin aga babalarıyla çok oturdum kalkdım, hala arkdaşım olan insanlar boldur içlerinde. Kendi ağızlarından dinlediğin, zaman zaman şahit olduğum olaylara dayanarak söyledim bunu ve sonuna kadar arkadsındayım.Kimseyi karalama peşinde koşacak adam değilim.

Orda bana ince! bir dokundurma yapmışsın ben faşizme sonuna kadar karşıyım ve hayatımda kimseden dabu sebepden ötürü bir kuyruk acım yok Reislerden ya da yoldaşlardan.

Bana sosyal darwinist söylemlerle gelme ben ona inanmıyorum. Faşizm kendisindan falan da doğmaz. Tarih boyunca da varolmuştur diye birşey yok. Yanlış veya eksik bilgin var. Senin illa ki birilerini alıp asit kuyusunda eritmen gerekmez. Dediğim gibi bu zihniyet ilk cevabımda saydığım durumları doğurmuştur asit kuyularını doğurmuştur. Kişisel olarak senin ne yapıp yapmadığınla uğraşmıyorum.

HededeHödödö says:

DTP ve kaldırım söken adamlarla ilgili kısımlara kısmen, diğerlerine tamamen katılıyorum.

Biraz açıklamak gerekirse, Marksizm'e göre ezilen ulusların milliyetçiliği mübahtır. Kürt meselesini yalnızca DTP ve onun uygulamalarına bakarak suistimal edecek olan -bir arkadaşımın tabiriyle- ağzını kan bürümüş, kraldan çok kralcı o kadar faşist dolu ki güzel yurdumda. Öyle ki, DTP'nin öyle veya böyle uygulamalarına hemencecik demokrat kesilip, feodalitenin pislikleri konusunda dut yemiş bülbüle dönerler. İçlerinden "yiyin birbirinizi" derler. Demem o ki, DTP ve Kürt meselesi baabında konuya daha hassas yaklaşılmalı.

Kaldırım söken ve esnafın camlarını kıran adamları da savunmak haddime değil; ancak bu meseleye de yüzeysel yaklaşmak hatalı olur kanımca. Aslında içimzdeki şiddetten tam olarak arınabilirsek, emin olunuz ki o esnaflar da o yürüyüşlere katılacaklar ve camları da kırılmayacaktır. Tabii ki, bunun için öncelikli görev kendini solcu olarak tanımlayan kesimde bitiyor.


Sevgili Hedehödö öncelikle sana katıldığın noktalardan başlayayım...

Eylemlerden ziyade onu gerçekleştirenlere göre tavır takınanlardan bende hoşlanmam. Haliyle DTP ye gelince demokrat diğer konularda dut yemiş bülbül olanlara sagyı duymam. Aynı şekilde ülkemizin en az 30 yıldır en önemli sorunu olan bir konuda daha hassas yaklaşılması gerek eyvallah....

Ama ortada bir sorun varsa aynı hassasiyeti tüm kesimlerden beklemek lazım. Şimdi DTP nin yaptıkları ve içlerinde ki provakasyondan başka hiçbir vasfı olmayan kişilerin varlığı malum. DTP ye gelince demokrat olup söz konusu MHP veya benzer çizgide düşünceler olunca Faşist avına çıkanlarda farklı değil benim gözümde. Şu aşikar ki DTP nin milliyetçiliği ve fanatizmi MHP den çok daha ileri seviyede, saplantı seviyesindedir.

Ezilen halklara gelince. DTP nin milliyetçiliğini ezilen halklar kotegorisinin altında besleyip Türk Milliyetçiliğine alabildiğine saldırmak çok namuslu bir tavır değildir bence.Ayrıca şöyle bir Orta Doğu coğrafyasına baktığımızda İsrail dışında,Türkiye dahil, Batı sömürgeciliği altında ezilmeyen bir halk söyleyebilir misin bana?


Gerçekten güzel yazmışsınız, ancak aslına bakarsanız ırkçılığımızdan, faşist olmamızdan memnunuz.


Selim

Geneli bilemem ama bireysel olarak ben memnun değilim.


Mükemmel bir yazı. Bütün maddelere katılıyorum, yalnızca şu maddenin faşizmle ilişkisini çözemedim;

''Dünyanın herhangi bir ülkesinde meydana gelebilecek hırsızlık/tecavüz/şiddet olaylarını fırsat bilip “biz Türkler hala göçebelikten barbarlıktan kurtulamadık.” diye ortaya çıkarak Batı’dan Aferim bekleyen gazeteci/romancı tayfa faşizmin bayrağını sallandırmaktadır.''

Tabii ki yanlış bir davranış ama faşizm sınıflandırmasına girer mi, onu kastediyorum.

Ayrıca faşizm gerekli falan değildir. Dünyanın en gereksiz şeyidir. Sahip olan kişinin insanca düşünmesini, uygulanan insanların da insanca yaşamasını engelleyen pisliktir. Umutsuz olsam da en azından gelecek yüzyıllarda yeryüzünden silinmesini diliyorum. Torunlarımız gün yüzü görsün değil mi :P


Gizem

"Faşizmin bayrağını sallandırmak"tan kastettiğim eylemin kendisinden çok etki ve sonuçlarının neye/kime hizmet ettiğidir. Biraz daha açarsam,

Özünde çok insani olan bir söylem/davranış zamana ve mekana bağlı olarak faşizm bayraktarlığına dönüşebilir. Mesele

Örneğin bir ülkeye demokrasi gelmesini savunmak tek başına gayet müspet bir duruştur. Gel gelelim ABD Irak'ı işgal planları yaptığı ve bunu demokrasi/barış götürme kılıfında dünyaya pazarladığı bir dönemde sürekli Irak'a demokrasinin gitmesinin gerekliliğini işleyip işgale zemin hazırlayanlar emperyalizmin ve faşizmin bayraktarlığını yapmış olurlar. Zamanında bunu yaptılar. Demem o ki bazı eylem/söylem ve davranışlar fiziki ve psikolojik şiddet içermese de bu şiddeti yaratacak unsurlara zemin hazırlayarak onlara hizmet ederler. Bayraktarlıktan kastım budur bir bakıma.

Bu pisliğin yeryüzünden silinmesi konusunda ben de umutlu değilim. Büyük ihtimalle hep varolacak. Fakat bnm gözümde mesele onun varlığı yokluğu değil, onun destekçisi olmak ya da olmamaktır.

Cumhuriyetin ibrahimi says:

Faşizm icat edilmiş / akla gelmiş en aşşalık şeydir..

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır