2

Bir Google Eksikti Şimdi Tam Oldu

Posted by Trevanian on 03:51 in ,



Aynı aklın daha doğrusu aynı akılsızlığın birbiriyle bağıntısız şekilde farklı mecralarda hüküm sürdüğünü görünce üzerine biraz düşünme ihtiyacı hissettim.

Önceki hafta tezimi teslim etmem gerekiyordu ve saç sakal karışmış uyku düzen kalmamış şekilde birazda
acaba bir terslik çıkar mı? kaygısıyla stresli günlerim oldu. Öyle bir günde fakülte kütüphanesinde bir masayı kitaplar, bilgisayar, çıktılar, kaynaklar vesaire ile işgal etmiş şekilde tam çalışmaya yoğunlaşmışken kütüphane görevlilerinden biri geldi ve "Arkadaşlar bu tarafı kapatıyoruz sizi diğer tarafa alalım" dedi.Rahat rahat çalışırken öbür tarafta sıkış tepiş olmak ve eşyaları topla bir daha yerleş derken zaman kaybetmek işi hoşuma gitmemişti. Görevliye, durduk yerde niye burası kapanıyor hem de başımızın en yoğun olduğu, kütüphanenin en kalabalık olduğu günlerde ? diye sordum. Geçen gün bu tarafta birisi sigara içmiş, masanın birinde izmarit görmüş galiba bir görevli ve dekanlığa dilekçe yazmış akşamları bu tarafın kapanması için dedi. Olup olmadığı bile meçhul bir olay yüzünden kütüphane kapanmasıyla zaten üzerimde mevcut olan gerginlik vites yükseltti. Böyle saçma şey mi olur ? dedim varsa öyle birşey içeni tespit etmek sizin göreviniz cezalandırmak da dekanlığın görevi kütüphane kapatmak da neyin nesi? diye ekledim. Adam, dekanlıktan bize gelen talimat bu biz de uyuyoruz dedi konuşmayı uzatmadım ama acayip gıcık oldum. Görevliye değil duruma gıcık oldum.

Ertesi gün madem burada işler böyle yürüyor deyip okulun komple kapanması için dekanlığa dilekçe verdim. Koridorda sigara içen birisine rastladığımı ve bunun önüne geçmek için kütüphanede başarılı sonuçlar veren kapatma çözümünün tüm fakülteye uygulanmasını, okula kimsenin sokulmaması talep ettim. Böylece yasak olan hiçbir yerde sigara içilmemiş olacaktı. Dahiyane bir çözüm olduğunu düşünüyordum. Fakat ciddiye almadılar, okul hala açık. Ya da saçmalamanın da bir sınırı var diye düşündüler, bilemiyorum.


Geçtiğimiz yıllarda dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet maçlarda olay çıkıyor diye İstanbul içi deplasman seyircisini tümden yasaklamıştı. Rakip olmazsa kavga da olmaz gibi bir başka dahiyane çözüm ürettiler. Sonra Beşiktaş- Fenerbahçe maçında Fenerliler Beşiktaş tarafından bilet alıp maçta Fener forması atkısı çıkarttılar. Bir cinayet işlenmesi içten bile değildi şanslıyız büyük olay almadı.


Youtube uzunca bir süredir illegal, bir ara blogger kapatıldı, ekşisözlük gitti geldi halen de benim haberdar olmadığım saçma sapan onlarca internet yasağı vardır malumunuz. Herşeye rağmen Penguen Dergisi'nin "Sonunda İnternet Mahkeme Kararyıla Komple Yasaklandı" kapağını şaka, mizah olarak düşünüyordum düne kadar. Şimdi acaba? diyorum, Google'ı da yasakladıktan sonra neden olmasın? diyorum.

Evet olmaz denen oldu şimdilik arama motoru serbest olsa da Denizli 2. Sulh Ceza Mahkemesi Google'ın birçok uzantısı yasadışı ilan edip sansüre tabi tuttu. Hemde Atatürkçü Düşünce Derneği'nin talebi üzerine. Olay şöyle gerçekleşiyor. ADD Google'a "Kemalizm'in karın ağrısı" yazıyor, çıkan sonuçlarda Atatürk hakkında hakaretler içeren siteler çıkıyor ve sanırım bazıları google'ın bazı hizmetlerinden faydalanıyorlar. Sonra Google'ı mahkemeye verip kapattırıyorlar. O sitede neler yazıyordu bilmiyorum, çünkü haberi ulusal gazetelerde okumama rağmen inanamayıp DNS ayarlarını eski haline getirerek sitelere girmeye çalıştım, bildiğin mahkeme kararı çıkıyor doğruymuş! Denemek isteyen buyursun http://sites.google.com/

Atatürk'e hakaret edilmesi hepimizi rahatsız eder. Gel gelelim çözüm bizim işimiz görülsün de gerisi mühim değil mantığıyla aranmaz. Kimse Atatürk'e hakaret edemesin diye internet komple veya kısmen yasaklanmaz, gazetecinin biri hakaret etti diye tüm yazılı basın karartılmaz. İçinde biri sigara içmiş olabilir diye kütüphane kapatılmaz. Maçta kargaşa çıkmasın diye taraftarın gitmesi yasaklanmaz.

Bir yanda kütüphane görevlisi ve dekan, diğer yanda ülkenin en büyük şehrini yöneten ve koruyan iki kişi, diğer yanda Atatürk'ün düşüncesini devam ettirdiğini iddia eden bir dernek. Birbirleriyle ne kadar alakasızlar değil mi? Ama kafa aynı algoritmayla çözüm üretiyor problemler karşısında. Kişiler ve alanlar çok farklı ama akılsızlık aynı akılsızlık.

Bu insanların ortak noktası ne acaba? Çok mu karbonhidrat tüketiyorlar ya da yedikleri içtikleri başka birşey mi dokunuyor, ne bileyim uykuyu mu tam alamıyorlar da böyle oldular ? Gerçekten merak ediyorum. Çünkü bu durumlar onlara göre normal.

|

2 Comments


devekusu... o insanlarin ortak noktalari devekusu olmalari. "ben kafami kuma gömersem cevremdekiler varolmayi birakir" diye düsünmeleri...


Haklısın da bu devekuşluğu durumu sebep mi semptom mu o konuşda sühpelerim var

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır