2

Midnight Express

Posted by Trevanian on 18:48 in , ,
Ben doğmadan çok önceleri çekilmiş bu film, 1978 yapımı. Son yıllarda adını pek duymasak da 90 lı yillarda yurt dışındaki Türkiye imajini ne kadar olumsuz etkilediği sık sık dillendirilirdi. 3-4 yil önce filmi ilk kez izlediğimde içimden bir tiksinme gelmişti. Türkiye'yi bilmeyen ve Türk insanını tanımayan birinin etkilenmemesi mümkün değil. Güzelim Istanbul bile gri, kirli, puslu, lanet bir sehir olarak çikiyor karsimiza. Hakiminden savcısına, avukatından polisine gardiyanından tutuklusuna kadar filmdeki tüm Türk karakterler ya kötü ya kişiliksiz ya aptal. Bir tane mi iyi Türk olmaz, yok işte.

Alinur Velidedeoğlu Cannes film festivalinde tesadüfen, filmde hikayesi anlatilan Billy Hayes'i bulmuş ve onunla bir nevi röportaj yapmiş. İşin aslını, Türkiye'de neler yaşandığını, filmle, Türkiye'de yaşadiklarini anlattığı kitap ve kendi hikayesi arasındaki büyük farkları, daha birçok şeyi anlatmış Billy Hayes

Buyrun belki ilginizi çeker

Midnight Express truth revealed - Part 1 - Alinur Velidedeoglu



Midnight Express truth revealed - Part 2 - Alinur Velidedeoglu

|

2 Comments


bu filmle ilgili berbat bir anım var.Kültürler arası buluşma çalışmalarından birinde İrlandalı bir kız Türkiye'yi Midnight Express le tanıdım gibi bir cümle kullanmıştı yemek esnasında. İrlanda aksanının bir garip olması ve henüz filmi seyretmemiş olmam bir araya gelince yalnızca 'öyle mi' der gibi bir kafa sallayışı ortaya çıktı. Konu öyle kapandı ama benim kafa salamam gayet de olumlu bir cevap olarak beden dili literatürüne geçti.
filmi ve röportajı seyrettikten hemen sonra uzunca bir mail atmıştım kıza röportajla birlikte. Geri dönmedi tabi..
Bir çok insanın hala böyle bilmesi ve buna inanıp çok da üstelememesi belki de işine öyle gelmesi çok can sıkıcı. İngiltere'de yayınlanan 11 eylül üzerine çekilmiş bir çok filmde Türkiye'de göç etmiş ve berbat yerlerde yaşayan Kürtleri oynatıp alt yazı olarak da "she/he speaks turkish" yazmaları da apayrı bir vakadır benim gözümde. Burda Kürtlerle ilgili bir polemiğe girmiyorum yanlış anlaşılmasın gördüğümü dile getirdim:)


İlk intibalar her zaman önemlidir hayatta. Özellikle Avrupa'da birçok insan ilk kez bu filmle Türkiye hakkında bilgi sahibi olmuş ve tarafsız bir insanın olumsuz bir şekilde etkilenmemesi pek mümkün değil. Türkiye'ye gelen turistlerin hemen hepsinin "burası Midnight Express deki gibi bir ülkde değilmiş" tepkisi verdiği dönemler oldu. Allahtan üzerinden zaman geçti yeni nesil biraz daha olumlu tanıyor Türkiye'yi..

Copyright © 2009 BoŞ MuHaBBeT ; Hiçbir hakkı saklı gizli değildir, ortalık malıdır